May 27, 2011

ΜΟΓΓΟΛΙΑ

Ποιος μίλησε
για ισορροπίες;


Σε μια χώρα που η πρωτεύουσα δεν διαθέτει εστιατόριο McDonald’s, αλλά δεν της λείπει το Louis Vuitton, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος κανείς για μια σειρά από αντιθέσεις και… ανισορροπίες. Και τις έχει η Μογγολία άφθονες, καθώς ο στόχος της να αναπτύξει την οικονομία της μέσω της εξόρυξης κάρβουνου, χρυσού και άλλων μετάλλων, έριξε σε δεύτερη μοίρα τον εκσυγχρονισμό.

Την ίδια στιγμή το νόμισμα της χώρας, Tugrik, αναπτύχθηκε κατά 15% περισσότερο από το αμερικανικό δολάριο το 2010. Θεωρείται, μάλιστα, το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση την ίδια χρονιά, ενώ έχει διατηρήσει την ανάπτυξή του και το πρώτο τρίμηνο του 2011. Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Μογγολίας, Sukhbaatar Batbold, οφείλονται στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας.

Βεβαίως, η «ορυκτή» ανάπτυξη έχει και αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της. Η συνεχής και πολύχρονη εξαγωγή μετάλλων έχει δηλητηριάσει τη χώρα με dutch disease. Η «ίωση» dutch disease παρατηρείται σε μια οικονομία, όταν η ανάπτυξη του νομίσματος, μέσω της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, σκοτώνει τις δραστηριότητες του κατασκευαστικού κλάδου. Γι’ αυτό το λόγο ο Πρωθυπουργός έπραξε έξυπνα, όταν ζήτησε περιορισμό του τομέα εξόρυξης μέσα στους επόμενους μήνες. Θα στηρίξει, όμως, τις φημισμένες βιομηχανίες κασμιριού και δερμάτινων ειδών της χώρας που φθίνουν, ζητώντας επειγόντως το φάρμακό τους για να επιβιώσουν; Ζητούνται, λοιπόν, πάραυτα συνταγές ισορροπίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΑΕΠ της Μογγολίας «τρέχει» φέτος με ρυθμό 9,5%. Ο πληθωρισμός, από την άλλη, εκτοξεύτηκε στο 12% το 2010 και οι S&P θεωρούν πως το ποσοστό θα αγγίξει το 20% μέσα στο 2011. Η χώρα διαθέτει ένα ισχυρό σε αποδόσεις χρηματιστήριο και μερικά από τα πιο ακριβά προς ενοικίαση σπίτια στην Ασία.

No comments:

Post a Comment