August 11, 2011

EUROVISION

Οι… μικροί συνθέτουν
Rebranding

- Η Εσθονία διαφήμισε τον εαυτό της ως ανταγωνιστή των Σκανδιναβικών Χωρών με δάση από πεύκα και πολυτελείς σάουνες.

- Το Αζερμπαϊτζάν θα δαπανήσει περισσότερα από $30 εκ δολάρια για το διαγωνισμό του 2012.
(Click on image to enlarge)

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision αποτελούσε παλαιότερα θεσμό και υπόθεση των δυτικών χωρών. Το ευρωπαϊκό μουσικό τηλεοπτικό φεστιβάλ έλκυε χιλιάδες τηλεθεατές, κυρίως, σε Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Σκανδιναβία και έφερε στην επιφάνεια καλλιτέχνες, όπως, η Celine Dion και οι ΑΒΒΑ.

Η πτώση του τείχους του Βερολίνου και η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης διπλασίασαν την έκταση της Ευρώπης και τριπλασίασαν τις χώρες που την απαρτίζουν. Οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως ήταν αναμενόμενο, ζήτησαν μια θέση στη μουσική βιομηχανία. Αυτή η επέκταση της Ευρώπης έφερε μια νέα εποχή στην τηλεθέαση της Eurovision και ο διαγωνισμός μπήκε σε νέα τροχιά.

Ορόσημο απετέλεσε ο διαγωνισμός του 2001, όταν η Εσθονία έγινε η πρώτη χώρα του ανατολικού μπλοκ που κέρδισε το διαγωνισμό. Η Λιθουανία κέρδισε το 2002, η Ουκρανία το 2004, η Σερβία το 2007, η Ρωσία το 2008 και τέλος, το Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα που δεν ανήκει καν στη γεωγραφική επικράτεια της Ευρώπης, κέρδισε το φετινό διαγωνισμό.

Η νίκη του Αζερμπαϊτζάν είναι η απόδειξη ότι ο διαγωνισμός έχει ξεφύγει από το ευρωπαϊκό κλειστό κύκλωμα των δυτικών χωρών και επαναπροσδιορίζει τους σκοπούς του.

Rebranding
Σήμερα ο δυτικός διαγωνισμός τραγουδιού είναι μια ευκαιρία για τις μη ανεπτυγμένες χώρες της γηραιάς ηπείρου να αποδείξουν ότι είναι μοντέρνες και έχουν ό,τι χρειάζεται για να ελκύσουν τουρίστες και επενδυτές.

Το δρόμο άνοιξε η Εσθονία που χρησιμοποίησε τη διοργάνωση του διαγωνισμού ως πλατφόρμα για rebranding, καθιστώντας την Εσθονία ένα ανταγωνιστή των Σκανδιναβικών Χωρών με δάση από πεύκα και πολυτελείς σάουνες. Επίσης, μέσω του διαγωνισμού απέδειξε ότι δεν διαθέτει πια κάτι που θυμίζει τα σκοτεινά χρόνια της σοβιετικής διοίκησης και πως η χώρα ακολουθεί πανηγυρικά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Τα έσοδα της χώρας από τη διοργάνωση ανήλθαν σε 10 δις δολάρια.

Το Αζερμπαϊτζάν θα δαπανήσει περισσότερα από 30 εκ δολάρια, όσα δαπάνησε δηλαδή η Ρωσία για τη διοργάνωση του διαγωνισμού, παρόλο που το μέγεθός του είναι το 1/200, σε σχέση με τη Ρωσία. Η χώρα που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, θα εκμεταλλευτεί δεόντως την ευκαιρία να προβάλει την πολιτιστική της κουλτούρα.

1 comment:

  1. ωραίο πόστ..μια διόρθωση όμως. το 2002 κέρδισε η Λετονία! :)

    ReplyDelete