August 3, 2011

NEWS CORP

Πέφτει η...
δυναστεία
Murdoch


Ο Rupert Murdoch, γενικός διευθυντής του ομίλου News Corp., «σκότωσε» το μεγαλύτερο κυριακάτικο τίτλο της Μεγάλης Βρετανίας - την εφημερίδα News of the World - για να προστατέψει κάτι ακόμη πιο πολύτιμο για εκείνον: Την επιρροή του στον κόσμο. Αν αυτή σώζεται τώρα πια…

Ο Rupert Murdoch αγόρασε το 1969 τη μεγαλύτερη εφημερίδα της εποχής, News of the World, ξεκινώντας μια επιτυχημένη πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας. Η εφημερίδα τον οδήγησε στα ψηλά δώματα όπου βρίσκεται σήμερα. Ή μάλλον βρισκόταν, γιατί η δυναστεία του κινδυνεύει σήμερα περισσότερο από ποτέ. Κατάφερε, μάλιστα, στο πέρασμα των χρόνων να γίνει ο πιο ισχυρός ιδιοκτήτης media στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας. Η πορεία αυτή δεν σημαδεύτηκε, όμως, μονάχα από επιτυχίες. Είναι γνωστό ότι - με τη δύναμη που συγκέντρωσε στα χέρια του - επί χρόνια κατάφερνε να αποκρύπτει σκάνδαλα, που αν αποκαλύπτονταν, θα έκαιγαν τίτλους του News Corp., εφόσον εκκολάπτονταν, έπαιρναν σάρκα και οστά στους κόλπους του.

Ήλθε, όμως, η ώρα που κάτι δεν πήγε καλά για το μεγιστάνα των ΜΜΕ και τον όμιλό του. Τον περασμένο μήνα ήλθε στο φως ένα σκάνδαλο που δεν ήταν δυνατό να καλυφτεί. Ένας από τους δημοσιογράφους της News of the World παραβίασε το 2002 το τηλεφωνικό φωνοκιβώτιο ενός κοριτσιού 13 χρόνων, το οποίο αγνοείτο. Διέγραψε, μάλιστα, αρκετά από τα μηνύματα του φωνοκιβωτίου, με τρόπο που να δίνει την εντύπωση στους γονείς ότι το παιδί ήταν ακόμη ζωντανό, παρόλο που οι απαγωγείς το είχαν σκοτώσει. Το σκάνδαλο βγήκε στην επιφάνεια μόλις τον περασμένο μήνα, παρόλο που η υπόθεση χρονολογείτο από το 2002!

Η Rebekah Brooks - τότε αρχισυντάκτρια της News of the World - σήμερα ισχυρίζεται πως δεν είχε ιδέα για τη παραβίαση του 2002, παρόλο που κατά τη διάρκεια της αρχισυνταξίας της αποκαλύφθηκε πως συντάκτες της εφημερίδας παραβίασαν κι άλλες φορές τηλέφωνα πολιτών. Ήταν περιπτώσεις τηλεφώνων γονέων που είχαν χάσει τα παιδιά τους, στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν και θυμάτων που σκοτώθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2005 στο Λονδίνο.

Ήταν το 2006, όμως, που σήμανε η αρχή του τέλους. Ήταν τότε που η εφημερίδα κατηγορήθηκε για παραβίαση του τηλεφώνου του πρίγκιπα William. Όντως έτσι είχαν τα πράγματα, ο δημοσιογράφος που κρίθηκε ένοχος οδηγήθηκε στη φυλακή και ο Murdoch πίστεψε πως το θέμα έκλεισε. Λάθος είχε, όμως, υπολογίσει, με αποτέλεσμα σήμερα - με τη νέα αποκάλυψη για την παραβίαση του 2002 - να μην απειλείται μόνο ο όμιλος αλλά και η οικογένεια του μεγιστάνα των media.

Βρίσκεται, μάλιστα, σε δυσμενέστερη θέση ακόμα και από εκείνη στην οποία βρέθηκε πριν από 20 χρόνια, όταν αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Η εγκυρότητα των τίτλων του ομίλου και η κυριαρχία του Murdoch βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και το μέλλον τους είναι πια αβέβαιο. Οι εξελίξεις αυτές εγείρουν, μάλιστα, ένα καίριο ερώτημα: Θα συνεχίσουν οι τίτλοι και ο ίδιος να ασκούν την επιρροή που ασκούσαν μέχρι σήμερα; Μάλλον όχι…

Ο ρόλος της Brooks
Ο Rupert Murdoch είχε πολλούς ακόλουθους κατά καιρούς και αρκετούς έμπιστους συνεργάτες. Κανένας, όμως, δεν κατάφερε να τον πλησιάσει όσο η Rebekah Brooks. Ξεκίνησε από γραμματέας κι έγινε αρχισυντάκτρια στη News of the World. Στη συνέχεια ανέλαβε διευθύντρια του News International, μέχρι που προσφάτως αναγκάστηκε να παραιτηθεί, λόγω των κατηγοριών που επιβαρύνουν τη News of the World.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στον όμιλο, η Brooks έγινε επιστήθια φίλη του Murdoch, ενώ κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη ολόκληρης της οικογένειάς του. Η συμπάθεια του μεγιστάνα για την Brooks την κράτησε στον όμιλο, παρόλα τα σκάνδαλα που δημιουργήθηκαν όσο αυτή βρισκόταν στην αρχισυνταξία της εφημερίδας. Μεταφέρθηκε απλώς από τη News of the World στη News International. Το σκάνδαλο, όμως, με τη 13χρονη έφερε ξανά το όνομα της Brooks στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα να συλληφθεί για δολιοφθορά και εμπλοκή στα σκάνδαλα που ταλάνιζαν τη News of the World.

Η ίδια αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην παραβίαση του φωνοκιβωτίου και δηλώνει αθώα. Ο Murdoch, πάντως, δεν μπορεί να την καλύψει κι αυτή τη φορά. Είναι και ο ίδιος αντιμέτωπος με σοβαρότατες κατηγορίες. Το μόνο που αναμένεται είναι η απόφαση της δικαιοσύνης…

Cameron και Coulson
Ένα από τα αξιοσημείωτα της όλης υπόθεσης είναι οι σχέσεις του τέως, αλλά και του νυν πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Gordon Brown και David Cameron, με τη Rebekah Brooks και το δημοσιογράφο της News of the World, James Coulson.
Οι δύο πρωθυπουργοί παρεβρέθηκαν στο γάμο της Brooks, ενώ ο David Cameron με τη σύζυγό του παρακάθησαν και σε δείπνο στο σπίτι της, με τη λίστα της καλεσμένων να απαρτίζεται, μεταξύ άλλων, από τον James Coulson και τον Rupert Murdoch.
Μετά από ένα χρονικό διάστημα ο James Coulson παραιτήθηκε από τη News of the World και διορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου του David Cameron. Όταν, μάλιστα, άρχισε να βλέπει το φως της δημοσιότητας το σκάνδαλο με τις υποκλοπές των φωνοκιβωτίων, ο πρωθυπουργός… έκανε την πάπια και δεν έδωσε σημασία στη δημόσια κατακραυγή. Περίεργο δεν είναι;

Click on image to enlarge

No comments:

Post a Comment