June 17, 2011

AL JAZEERA

Μοχλός πίεσης
και επηρεασμού




Ο σταθμός Al Jazeera είναι, πλέον, ένα ισχυρό τηλεοπτικό δίκτυο, του οποίου οι ειδήσεις έχουν γίνει απαραίτητες για τον πληθυσμό της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα είναι ένα δυνατό όπλο για τον ιδιοκτήτη, Εμίρη του Κατάρ, ο οποίος πολλές φορές χρησιμοποιεί την εξουσία που του δίνει το Al Jazeera ως μοχλό πίεσης στον αραβικό κόσμο.

Όταν ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις στο Μπαχρέιν, ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ ταξίδεψε για να συναντήσει τον ομόλογό του. Όταν οι δύο άντρες συναντήθηκαν, ο υπουργός του Μπαχρέιν είχε ένα και μοναδικό αίτημα: Να κλείσουν οι κάμερες!

Το παναραβικό κανάλι, το οποίο χρηματοδοτεί ο ίδιος ο Εμίρης του Κατάρ, λίγους μήνες πριν είχε εξασφαλίσει 24ωρη κάλυψη της εξέγερσης στην Τυνησία, της επανάστασης στην Αίγυπτο και της ανταρσίας στη Λιβύη. Κατά τη διάρκεια αυτών των εξελίξεων το Al Jazeera δεν έκρυψε τη συμπάθειά του για τους διαδηλωτές. Παράλληλα και καθώς οι εξεγέρσεις εξαπλώνονταν στον αραβικό κόσμο, όλοι ήλπιζαν πως όταν θα ερχόταν η μέρα για το δικό τους ξεσηκωμό, θα τύγχαναν της ίδιας διαχείρισης.

Δεν ήταν, όμως, όλοι τυχεροί. Οι διαδηλωτές του Μπαχρέιν δεν αγνοήθηκαν απλώς, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, χαρακτηρίστηκαν αιρετικοί με στενές αντιλήψεις και κατηγορήθηκαν ότι υποκινούνταν από ιρανικές αιρέσεις. Ο διασυρμός των διαδηλωτών και των σκοπών τους έδωσε την εντύπωση στη διεθνή κοινότητα ότι η επέμβαση των πολεμικών δυνάμεων της χώρας για παύση της εξέγερσης ήταν σωτήρια.

Al Jazeera επί δύο
Ο Al Jazeera αυτοαποκαλείται «the voice of the voiceless» και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι είχε καθοριστικό ρόλο στις εξεγέρσεις των περασμένων μηνών στα αραβικά κράτη.

Για παράδειγμα, η κάλυψη της αιγυπτιακής επανάστασης ήταν ευρεία και πιο σφαιρική από εκείνη των άλλων καναλιών σε Μέση Ανατολή αλλά και Δύση. Παράλληλα, το ομώνυμο θυγατρικό τηλεοπτικό δίκτυο, Al Jazeera English (AJE), το οποίο διανύει την πέμπτη χρονιά λειτουργίας του, έχει γίνει ένας αντάξιος ανταγωνιστής για τους μεγάλους παίκτες του χώρου, όπως το CNN και το BBC. Επίσης, διαθέτει ένα σεβαστό προϋπολογισμό και μια σοβαρή ημερήσια ειδησεογραφία. Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τη διάρκεια της επανάστασης στην Αίγυπτο, το AJE έγινε η φωνή του Λευκού Οίκου, παραμερίζοντας τα αμερικανικά δίκτυα.

Όσο πετυχημένα κι αν είναι τα δύο δίκτυα, θα πρέπει να πούμε, στην πραγματικότητα διαφέρουν. Το αραβικό Al Jazeera είναι η δυνατότερη φωνή του αραβικού κόσμου, που πολλές φορές χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης προς τη διεθνή κοινότητα. Βεβαίως, ο εμίρης ελέγχει και θέτει όρια για την ειδησεογραφία του δικτύου, προωθώντας τα συμφέροντα του αραβικού κόσμου. Αντίθετα, το AJE είναι ελεύθερο να προβάλλει ότι θέλει, χωρίς επεμβάσεις από τρίτους.

No comments:

Post a Comment