June 6, 2011

DEFINING MOMENT

Η κυλιόμενη σκάλα και
η άνοδος στον καταναλωτισμό

Το πρωτότυπο της κυλιόμενης σκάλας αναρτήθηκε ως έκθεμα το 1891 σε μια έκθεση στο Coney Island. Κάποιοι τότε το θεώρησαν έκτρωμα της τεχνολογίας. Το 1898, όμως, η πρώτη κυλιόμενη σκάλα τέθηκε σε λειτουργία σε ένα χώρο με πολύ μεγαλύτερη αίγλη, στο πολυκατάστημα Bloomingdale’s του Manhattan της Νέας Υόρκης.

Η τοποθέτηση της κυλιόμενης σκάλας σε πολυκαταστήματα άλλαξε ριζικά την αρχιτεκτονική δομή του λιανεμπορίου και έκανε δυνατή την εξέλιξη του πολυκαταστήματος σε πολυεπίπεδα malls. Η κυλιόμενη σκάλα πρόσφερε ευκαιρίες για άπλετο χώρο, ατέλειωτα ψώνια και ασταμάτητη κατανάλωση. Από τα ξενοδοχεία, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι τα αεροδρόμια, όλα τα κτίρια άρχισαν να οργανώνονται αρχιτεκτονικά βάσει της κυλιόμενης σκάλας, κάτι που στο τέλος της ημέρας ήρθε να επιβληθεί στην εξωτερική εικόνα αρκετών εξ αυτών. Κι από εδώ, κυρίως, πιάνονται οι ενάντιοι της κυλιόμενης:
Σκεφτείτε την πρόσοψη οποιουδήποτε εμπορικού χώρου. Είναι όμορφη;
Η κυλιόμενη σκάλα σκότωσε την ομορφιά της αρχιτεκτονικής των κτιρίων. Και σήμερα, η κακή εξέλιξη αυτής της εξαιρετικής ιδέας, είναι ότι έχει γίνει συνώνυμη της τεμπελιάς και της βαρεμάρας.

Σε malls, υπόγειους σταθμούς και αεροδρόμια, η κυλιόμενη σκάλα - escalator στα αγγλικά που δημιουργήθηκε από την ένωση των λέξεων escalier και elevator - είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Άλλοτε μέσο κατάβασης στο δρόμο για τη δουλειά - αυτό στο εξωτερικό - και άλλοτε μέσο ανάβασης για κατανάλωση. Έχει δώσει στην πραγματικότητα νέες διαστάσεις στον ορισμό του «δρόμου» του 21ου αιώνα.

No comments:

Post a Comment